Kuinka iso on universumi?
Nykyhetken veikkaus on, että se on läpimitaltaan noin 93 miljardia valovuotta ja laajenee jatkuvasti. Valovuosi on noin 9,46 triljoonaa kilometriä, joten kilometreinä universumin läpimitan esittäminen on täysin turhaa; kukaan ei ymmärrä sellaisia lukuja.
Pimeä energia
Tästä valtavasta kokonaisuudesta 68% on pimeää energiaa. Eli sitä vielä teoreettista energian muotoa, joka käyttäytyy vastakkaisesti gravitaation kanssa. Uskotaan että pimeä energia on syy universumin laajentumiseen.
Pimeä aine
Pimeää on myös pimeä aine, joka kattaa noin 27% universumista. Tämä veijari taas on sitova voima. Se on kuin sukulainen gravitaatiolle ja vaikuttaa vahvasti galakseihin, tähtiin ja planeettoihin. Pimeä aine koostuu partikkeleista jotka eivät ime, lähetä tai heijasta valoa. Universumin sisältämistä aineista 85% on pimeää ainetta.
Vapaa vety ja helium
Vapaata vetyä (H2) ja heliumia on seuraavaksi eniten. Tai vähinten, mutta kuitenkin yhdessä 4% universumin elementeistä. Käytän tässä sanaa ’elementti’, koska tässä yhteydessä ’aine’ ja ’materia’ viittaa hieman eri asioihin. Mutta massan osuus universumissa on lähinnä juuri vetyä ja heliumia: jopa 98% kaikesta massasta koostuu näistä kahdesta kaasusta.
Tähdet
Tähdet ovat valtavia möykkyjä taivaalla, mutta universumin mittakaavassa ne vievät kaikesta tilasta vain 0,5%. Tähdet koostuvat lähinnä ei vapaasta vedystä ja heliumista. On siellä vähän raskaampiakin alkuaineita, mutta niistä kohta lisää.
Neutriinot
Ydinrektioissa syntyyt neutriinoita. Ne ovat subatomisia hiukkasia, joilla ei ole lähes lainkaan massaa, eivätkä ne ole latautuneita (elektromagneettisesti). Vaikka näitä hiukkasia on eniten universumissa, ne muodostavat koknaisuudesta vain 0,3%.
Raskaat alkuaineet
Ja sitten lopuksi kaikki se arkinen ”näkyvä”, eli raskaat alkuaineet. Eli kaikki alkuaineet poislukien vety ja helium. Nämä muodostavat kuitenkin vain 0,03% universumista!
